Vienkoču parka Kokamatniecības muzeja darbnīcā top mūsu vietējais produkts – vienkoču trauki. Meistars Rihards Vidzickis traukus izgatavo no vietējiem Gaujas Nacionālajā parkā augušajiem lapu kokiem. Trauki tiek gatavoti no zaļa koka un žāvēti tie tiek izgatavošanas procesā. No sagataves līdz gatavam traukam process ilgst aptuveni pus gadu.
Par trauku un abru izgatavošanu interesēties pa e-pastu Šī e-pasta adrese ir aizsargāta no mēstuļu robotiem. Pārlūkprogrammai ir jābūt ieslēgtam JavaScript atbalstam, lai varētu to apskatīt.
Koka trauku izgatavošanā izmantoti dažādi lapu koki – goba, ozols, kļava, liepa, bērzs, pīlādzis, ieva. Šie trauki paredzēti universālai lietošanai, pamatā servēšanai. Visi vienkoču trauki (izņemot maizes abras) ir apstrādāti ar propolisa tinktūtu un bišu vaska/lineļļas maisījmu. Melnajiem traukiem tiek izmantota dezināšanas metode, kas tad arī ietonē koku malnā krāsā. Trauku kopšanai piedāvājam arī pašu ražotu vasku, kam pievienota lineļļa un propoliss.
Paši izgatavojam vasku koka lietu apstrādei. Vaska izgatavošanai izmantojam bišu vasku, lineļļu un propolisu. Šo vasku rekomendējam izmantot mūsu izgatavoto vienkoča trauku aizsargkārtas atjaunošanai. To var izmantot arī citiem virtuvē izmantojamiem koka priekšmetiem.
Maizes abriņas tiek izgatavotas no liepas un apses. Izgatavojam dažāda izmēra abriņas, atkarībā no vajadzības. Pasūtot maizes abru, svarīgi ir zināt tās aptuveno vēlamo tilpumu, kā arī to, vai pie tā paša tilpuma labāk patīk platāka/garāka un seklāka abra, vai šaurāka/īsāka un dziļāka. No pasūtījumu pieredzes šeit vēlamies piebilst to, ka tilpumu nemēra kukulīšu skaitā vai kilogramos, bet gan litros, jo, gan kukulīši katram ir savā izmērā, gan arī dažāda tipa mīklas sver dažādi.
Maizes abru izgatavošanā izmantojam tradicionālus, etnogrāfiskus dizainus. Dizainu varam pielāgot pēc cepēja vajadzības.
Jāņem vērā, ka maizes abas ir veidotas no masīva koka, kurš ir dabas materiāls ar visiem saviem niķiem un stiķiem. Pirms maizes abras lietošanas iesakām konsultēties gan ar abriņas meistaru, gan ar profesionāliem maizes cepējiem par to, kā vienkoča abra būtu lietojama.
“Vienkočos” izgatavotajām maizes abrām meistars Rihards Vidzickis dod mūža garantiju. Tas nozīmē, ka pat tad, ja nepareizas lietošanas, vai koka niķu rezultātā maizes abriņa būs ieplaisājusi, meistars to salabos, neprasot atlīdzību, jo meistaram rūp katras viņa izgatavotās abriņas turpmākās gaitas.